Icoana Sfinților Arhangheli

Icoana Sfinților Arhangheli

miercuri, 5 iunie 2019

1 IUNIE LA BERCHIESU


           













Sâmbătă, 1 iunie 2019, în Parohia Ortodoxă Română Berchieșu, protopopiatul Turda, județul Cluj, păstorită de pr. Vasile-Florin Negru, a avut loc o activitate deosebită, cu prilejul Zilei Internaționale a copilului, desfășurată la biserica de lemn, monument istoric ce datează din anul 1747.
Având în vedere faptul că anul 2019 a fost dedicat de către Sfântul Sinod al BOR, ca fiind anul omagial al satului românesc, noi, am încercat să le prezentăm și să transmitem copiiilor obiceiurile, portul, graiul și datinile așa cum le-am moștenit de la străbunii noștrii.
Astfel, sătenii din Berchieșu le-au prezentat copiiilor meșteșugurile specifice: prezentarea portului popular specific zonei de câmpie, prezentarea obiceiurilor și datinilor populare cu ocazia diferitelor sărbători religioase și sătești, cusături pe cămăși populare, țesături, coaserea goblenului care poate fi comparată cu ,,pictura cu acul”, împletirea cu pănuși de porumb pentru a realiza diferite obiecte tradiționale, desfăcarea porumbului.
Valorificând frumusețea tradițiilor și obiceiurilor populare în cadrul activităților cu tinerii, reușim să înfrumusețăm viața copiiilor, îi ajutăm să cunoască tradițiile românești și rolul important pe care îl au în viața oamenilor din  cele mai vechi timpuri sau modul în care aceste tradiții au dăinuit peste timp.
Cu acest prilej introducem copiii într-o lume fascinantă a obiceiurilor, meșteșugurilor, jocului, a tuturor evenimentelor tradiționale specifice zonei.
Tradiția este de fapt, o legătură între trecut și prezent, ea exprimă moștenirea de obiceiuri, speficice unui popor și care reprezintă comori inestimabile ce definesc identitatea unui popor, făcându-l statornic și nemuritor.
La final ca de fiecare dată, copiii au fost răsplătiți pentru dragostea lor față de Biserică cu produse tradiționale românești, cozonac de casă, cornulețe cu gem și mere roșii, precum și cu multe alte surprize.
,,...datinile, proverbele, muzica și poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preț ca averea de cuget și simțire inclusă și păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moșilor și strămoșilor noștri.” Alexandru Vlahuță